Kunstenaars maken de stad (publicatie)

Lasso & BKO/RAB vroegen aan Julie Rodeyns om interviews af te nemen met verschillende kunstenaars die in hun werk een centrale plaats geven aan de Brusselse stedelijke realiteit. 

Voor het eerste hoofdstuk 'Ontmoetingen in de stad', sprak Julie Rodeyns met beeldend kunstenaar Emilio Lopez Menchero, acteur en theatermaker Jamal Boukhriss, en choreografe en performer Einat Tuchmann. Ze hebben verschillende manieren om met de stad om te gaan, maar allen stellen ze Brussel centraal in hun werk.

Acteur Willy Thomas (KVS) lag mee aan de basis van de organisatie Bruxelles Nous Appartient – Brussel Behoort Ons Toe (BNA-BBOT). Hij legt uit hoe zijn band met Brussel is ontstaan en kijkt terug op Tok Toc Knock, het stedelijke project dat KVS in 2012-2013 in drie Brusselse wijken georganiseerd heeft. Parallel geeft Séverine Janssen (coördinatrice BNA-BBOT) meer toelichting bij de werking van haar organisatie en hoe ze via geluiden verhalen uit de stad reconstrueren.

Els OpsomerAnna RispoliHeike Langsdorf en het collectief Groupenfonction komen aan bod in het derde hoofdstuk 'De stad is een meervoud'. Deze kunstenaars peilen in hun werk naar de stedelijke conditie en de stedelijke structuren die vaak voor elke grootstad opgaan. Ze willen het eenduidige van sloganeske 'city branding' ontmaskeren en de stad in haar complexiteit benaderen.

'Yarn Bombing Bruxelles' is een groep ijverige street-art kunstenaars die bij hun interventies gebreide lappen gebruiken om de stad te verfraaien. Julie Rodeyns ging met hen op stap om aan den lijve te ondervinden hoe ze precies te werk gaan.

Praktische info

In opdracht van Lasso en BKO/RAB. Dit cahier is het zesde deel van de publicatiereeks 'Cahiers Interact' waarmee Lasso/BKO/RAB de reflecties en acties van de Brusselse kunstensector omtrent de Brusselse diversiteit onder de aandacht willen brengen, en nieuwe pistes willen aanreiken voor de toekomst. De volledige reeks vind u op hun website.