Zähmung, the story (PROJECT)

Beeldvlakken volgepropt met personages, drukke neventaferelen en toneelmatig opgebouwde tableaus die sterk allegorisch zijn van aard: de drukke aanwezigheid van figuratieve elementen in het werk van Neo Rauch lijkt de belofte in te houden van een narratief potentieel. Als toeschouwer word je verleid om op zoek te gaan naar het verhaal achter het werk. Tot een sluitend verhaal komen lukt evenwel nooit.

Onder de vorm van een ‘durational intervention’ nodigen we het publiek uit om in een collectieve oefening samen op zoek te gaan naar ‘het verhaal achter het werk’. We gebruiken gesprekstechnieken en vertelstrategieën die steeds nieuwe aspecten aanreiken, nieuwe invalshoeken blootleggen of andere wegen openen. Op die manier exploreren we het ‘narratieve potentieel’ van het oeuvre van Rauch tot op het bot. Uiteindelijk komen we altijd opnieuw uit bij het werk zelf in zijn materialiteit: verf op doek.

Een schrijver pent onze ‘orale storytelling’ neer. Haar tekst wordt in real time geprojecteerd en leest als een werk van Rauch: complex, veelgelaagd, vol herhalingen en vanuit diverse vertelperspectieven verteld,…

 

Praktische info

Interventie voor ‘Neo Rauch’, Bozar, 2013. in het kader van ‘What’s happening’, Bozar. Concept en uitwerking: Julie Rodeyns. Medewerkers: Barbara Van den Eynde + de gidsen van Bozar. Met bijzondere dank aan Lieve Raymaekers en RED/ Laboratoire Pédagogique.